Päivitetty 29.5.2020
Tervetuloa Äitsaarelle. Äitsaari sijaitsee Etelä-Karjalassa, Ruokolahden kunnassa. Kuntakeskuksesta saarelle on matkaa n. 11 km. Äitsaari on Etelä-Karjalan suurin saari ja yksi Suomen suurimmista sisäjärvien saarista. Wikipedian mukaan Äitsaari (74 km2) sijoittuu sijalle 7 (mikäli Soisalo lasketaan saareksi). Naapurisaarista samalla listalla ovat 17. Salosaari (26 km2), 29. Mietinsaari (18 km2) sekä 35. Härskiänsaari (15 km2). Äitsaarella voidaan laskea olevan 12 kylää; Savilahti, Vilkonmäki, Sopala, Kurjala, Terävälä, Soinila, Aisaniemi, Hännilä, Savolaisenniemi, Hannikylä, Lempiälä ja Ravali.
Äitsaari on perinteistä maatalousaluetta. Saarelle sijoittuu nykyisinkin suuri osa kunnan maanviljelyksestä. Toimivia lypsykarjatiloja saarella on vielä yhdeksän. Kasvava palveluiden kysyntä on mahdollistanut myös monien yritysten perustamisen alueelle. Väestö on maaseudulle tyypillisesti ikääntyvää mutta myös moni lapsiperhe on löytänyt kotinsa Äitsaarelta. Lähimmät koulut sijaitsevat Salosaaren Vaittilassa ja kuntakeskuksessa Rasilassa. Kauppa- ja työmatkat suuntautuvat pääasiassa kuntakeskukseen Rasilaan tai läheiseen kaupunkiin Imatralle.
Kesän koittaessa Äitsaaren ja lähiympäristön väkiluku moninkertaistuu, kun kesäasukkaat saapuvat sankoin joukoin loma-asunnoilleen. Suurin osa vapaa-ajan asunnoista sijoittuu Saimaan rannoille, vaikka saarella on myös kymmeniä järviä ja lampia. Vapaa-ajan asuntojen rakentaminen on edelleen vilkasta.
Äitsaarella on merkkejä ihmisen toiminnasta jo kivikaudella. Korosniemestä on löydetty kivikautinen asuinpaikka ja Karoniemessä on tehty arkeologisia kaivauksia. Kolmiköytisienvuoren kalliomaalausta voi käydä katsomassa Sopalassa, opasteet kalliomaalausten paikalle alkavat Äitsaarentieltä.
Toukokuussa 2020 Äitsaaren Kylät ry on pystyttänyt Äitsaaren luonto ja historia kohteille uusia opastauluja maastoon, joista tämä Suikkalassa sijaitseva karttataulu on ensimmäinen. Näet tästä kartasta opastaulujen sijainnin. Kohteet sijaitsevat eri puolilla Äitsaarta. Osa kohteista on helposti saavutettavissa aivan autotien läheisyydessä ja osa kohteista on mukavan kävelymatkan päässä. Kohteille ja kulkureiteille on opasteita maastossa. Muistathan liikkuessasi noudattaa hyviä retkeilijän tapoja ja etikettiä. Monet kohteistamme ovat oivia päiväretki paikkoja koko perheelle. Muistathan aina siistiä jälkesi ja tuoda maastosta kaikki sinne kuljettamasi tavarat mukana myös pois. Älä roskaa luontoa kiitos! Avotulen teko on myös kielletty, muutoin kuin niille osoitetuilla paikoilla. Huomioithan myös, että valtaosa kohteista sijaitsee yksityisten maanomistajien mailla. Osa lähellä piha-alueita, jotka kuuluvat yksityisalueen ja kotirauhan piiriin. Kunnioitathan näitä seikkoja liikkuessasi kohteilla. Mukavaa ja elämyksien täyteistä päivää sinule Äitsaarella.
Kuuuntele Äitsaaren yleistietoa osio
Maalaismaisemaa ja elämää vuosisadan takaa.
Äitsaari 1890-luvulta kohti uutta vuosisataa.
Maalaismaisemaa kumpuilevien maisemien, viljeltyjen peltojen ja ympäristöön sulautuvine rakennuksineen, metsäsaarakkeet ja Saimaan vesistö ympärillä luovat Äitsaaren kylät. Tervetuloa aikamatkalle.
Tutustu lisää klikkaamalla otsikkoa.

1920-luvun rakennusvaihe
Luutamummo
Tarinat koonnut ja lukenut Päivi Kosunen
Ruokolahden eukko
Ruokolahdella elää vahva eukkokulttuuri. Tämän päivän Eukot ovat arvostettuja ja taitavia vaikuttajanaisia. Nykyään Eukon rinnalle on ruvettu valitsemaan myös Ruokolahden Äijä. Ensimmäinen Eukko valittiin vuonna 1973 ja sen jälkeen joka toinen vuosi on käädyin kruunattu Ruokolahden Eukko pitäjän PR-henkilöksi ja pitäjämannekiiniksi.
Eukot ovat luoneet uutta perinnettä järjestämällä heinäkuussa Ellin-päivät. Tapahtuma on nimetty Edelfeltin mallin Elli Jäppisen ja Ruokolahden ensimmäisen Eukon Elli Karoniemen mukaan.
Ruokolahden Eukot
1973 Elli Karoniemi
1975 Elvi Tukiainen
1977 Aini Haikala
1979 Jenny Partinen
1981 Toini Pellinen
1983 Helvi Hämäläinen
1985 Bertta Rita
1987 Maija Nevalainen
1989 Martta Puolakka
1991 Edith Teräväinen
1993 Eeva-Liisa Huhtanen
1995 Terttu Rantasola
1997 Aino Tiilikainen
1999 Seija Lifländer
2001 Anja Koivuvaara
2003 Leena Laukkanen
2005 Anna-Liisa Heinänen
2007 Johanna Pulkkinen
2009 Sirkka-Liisa Näräkkä
2011 Airi Ruokonen
2013 Virve Niiranen
2015 Raija Salakka
2017 Sirpa Monto
2019 Anna Lankinen


Äitsaari Kartalle projekti 2019-2020
Kiitoksemme projektiin osallistuneille tahoille, jotta tämä työ saatiin aikaan. Erityiskiitos henkilöille jotka kerroitte meille perimätietoja, taustoja ja tarinoita kohteiden takaa.
Ruokolahti Kotiseutulukemisto; Sulo Siitonen Äitsaaren talousalueen kyläsuunnitelma, jonka julkaissut kyläyhdistys vuonna 2005.
Yleistietoa Äitsaaresta, koonnut talteen Eija Auvinen seuraavista lähteistä: Saimaa Kirjasta, tutkija Timo Miettiseltä ja maanviljelijä Kyösti Moilaselta saaduista tiedoista.
Retkeilijän Ruokolahti; Sulo Siitonen
Lainajyvästöstä euroaikaan Ruokolahden kylät ja koulupiirit; Siitonen Sulo, Rikkonen Aimo, Siitonen Jouko ja Havia Airi. Ruokolahti Seura.
Menneitä muistellen; Eino Savolainen 2008
Päivärinnan kaupasta kerrontaa; Päivikki Sjögren 2020
Kyläläisten ja eri ihmisten kertomaa Äitsaaren kylästä
Kiittäen Äitsaari kartalle hanketyöryhmä.